Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Wat is webhosting?

Webhosting is eigenlijk heel simpel: een dienst die mensen of bedrijven de ruimte biedt voor het opslaan van allerlei informatie en inhoud via een website. Dit alles doe je bij een hostingbedrijf. Dit bedrijf zorgt er onder meer voor dat de snelheid en veiligheid gegarandeerd is en dat de website ten alle tijden beschikbaar is.

Er zijn verschillende soorten van webhosting. Hieronder zetten we er een aantal op een rij:

 • Gratis hosting
  Meestal biedt deze vorm beperkte mogelijkheden. Het voeren van een domeinnaam en het draaien van scripts is vaak niet mogelijk. Ook de schijfruimte en bandbreedte zijn beperkt. Ook voegt het hostingbedrijf soms reclameboodschappen toe aan elke pagina.
 • Shared hosting
  Bij deze vorm worden honderden websites op dezelfde server gezet. Dit heeft als grote nadeel dat de ene website de andere kan vertragen of zelfs laten crashen.
 • Reseller hosting
  Dit is bestemd voor mensen die zelf een webhost willen worden. Deze vorm zorgt voor een hoge schijfruimte en bandbreedte en deze kan verdeeld worden over alle sites die de gebruiker wil plaatsen. Het is vergelijkbaar met shared hosting, maar de afnemer heeft meer vrijheid en kan zelf webhosting verkopen.
 • Virtual Private Server (VPS) hosting
  Dit systeem zorgt ervoor dat één fysieke server meerder virtuele servers kan huisvesten. Iedere klant heeft op deze manier root-rechten om de server te configureren en rechten toe te kennen. Ook kan een VPS voor andere toepassingen worden gebruikt dan websites. Als een VPS crasht, hebben andere klanten daar geen last van. De capaciteit van de processor en de bandbreedte worden wel gedeeld.
 • Dedicated hosting
  Een klant krijgt bij deze vorm daadwerkelijk een fysieke eigen server in de vorm van een machine. Hij moet zich wel houden aan een datalimiet en hardeschijfruimte.
 • Managed hosting
  Hetzelfde als dedicated hosting, alleen het beheer en onderhoud hiervan wordt uit handen gegeven.

 

Bekijk hieronder een tutorial voor webhosting: