Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Geplaatst door op aug 30, 2013 in Nieuws

Hoe groen is het internet?

Hoe groen is het internet?

Veel mensen zullen er waarschijnlijk niet bij stilstaan dat het internet wereldwijd enorm veel stroom kost. En hoewel we af en toe lezen over groene datacenters van bijvoorbeeld Google en Apple wil dat niet direct zeggen dat alle datacenters groene energie gebruiken. Dus hoe groen is het internet nu eigenlijk?

De informatie-economie is in de laatste decennia sterk gegroeid en met zaken als cloud computing die in opkomst zijn zal die groei waarschijnlijk nog wel even doorzetten. Er zijn steeds meer servers nodig om data te verwerken en op te slaan en deze servers kosten uiteraard stroom. Daarnaast maakt iedereen die is verbonden met het internet ook gebruik van stroom. En hoewel er in sommige gevallen gebruik wordt gemaakt van groene energie, wordt 70 procent van de energie die met het internet wordt verbruikt nog altijd opgewekt met kolen. Erg vervuilend dus.

Gelukkig wordt er wel vooruitgang geboekt op het gebied van technologie. Servers en computers worden steeds zuiniger en efficiënter, ook wordt er door het gebruik van innovatieve energiemeters slimmer en zuiniger omgegaan met energie. Toch wordt het effect hiervan enigszins teniet gedaan doordat onderdelen ook steeds sneller worden en daardoor meer stroom verbruiken. Bovendien neemt de hoeveelheid data die wordt verstuurd via het internet nog altijd toe. Dit houdt in dat er thuis meer mensen gebruik maken van computers en dat er meer servers benodigd zijn om alle data te verwerken en versturen. Uiteindelijk blijkt dan ook dat, ondanks de verbeteringen in technologie, de stroom die het internet verbruikt nog altijd jaarlijks stijgt.

We kunnen dus eigenlijk nu al concluderen dat het internet onmogelijk groen genoemd kan worden. Er zijn echter nog andere factoren die het beeld zowaar nog slechter maken. Zo is er voor de productie van servers, smartphones, computers en tablets ook veel elektriciteit benodigd die in vele gevallen niet groen is. Daarnaast maken steeds meer mensen gebruik van mobiel internet en gebruiken nieuwe mobiele technologieën voor het versturen van data steeds meer energie. Ook is er bijvoorbeeld voor één zoekopdracht in Google is al .0003kWh aan stroom nodig.

infograph-google-energy

Een definitieve conclusie dat het internet onmogelijk groen te noemen is kan dus wel gemaakt worden. Hoewel er soms pogingen worden gedaan om groene energie te gebruiken, is het internet te groot en zijn er teveel factoren die verbeterd moeten worden om het internet groen te mogen noemen. Wanneer we bedenken dat er in de toekomst steeds meer zaken, denk bijvoorbeeld aan digitale TV, via het internet gaan, dan lijkt een groen internet de komende jaren nog niet in zicht.